Laborvizsgálatainkról bővebben a szolgáltatások menüpontban tájékozódhatnak!


Coccidiosis felszámolása (Baycox oral solutio felhasználásával)

Baycox oral solutiot 2 napon keresztül, majd 5 napos szünet után ismételten 2 napon keresztül kell adagolni a teljes állománynak úgy, hogy ezen coccidiostatikum itatása alatt, csak a gyógyszert tartalmazó vizet fogyaszthatják a galambok. A gyógyszer 2,5 milliliterét 1 liter ivóvízben kell feloldani. (2,5ml / liter). Az 5 napos szünetben vitaminkomplex adása ajánlott.

 

A galambok környezetében igen sok fertőzőképes coccidium oocysta található, így a visszafertőződés megelőzése érdekében a gyógykezelés megkezdésével párhuzamosan a galambok teljes környezetét tisztítani és fertőtleníteni szükséges. A szemel látható bélsár eltávolítása után száraz hő segítségével (pl.: malacperzselo) kell elpusztítani a galambdúcban található oocystákat. Az etetők és itatók elmosása és kiszárításá is javasolt.

Gyógyszermennyiség (a teljes 2 x 2 napos kezeléshez):

50 galamb/állomány esetén (2,5 liter ivóvíz/nap esetén) kb. 25 ml Baycox

100 galamb/állomány esetén ( 5 liter ivóvíz /nap esetén) kb.: 50 ml Baycox


Belső parazitózis felszámolása (SBH-Tetramisol és Baycox oral solutio felhasználásával)

 

1. fázis

A gyógykezelési séma coccidiosis és bélférgesség esetén használható (Ascaridia és/vagy Capillaria egyidejű fertőzése esetén)

Az SBH-Tetramisol készítményt 2 napon keresztül kell applikálni az ivóvízben feloldva úgy, hogy a 2 napos kúra alatt 0,2 g / testtömegkilogram / nap gyógyszermennyiséget kapjon az állomány. Ezen mennyiség egy 50 darab 500 gramm súlyú egyedek esetén 5 gramm SBH-Tetramisol / állomány / nap gyógyszermennyiséget jelent.

A coccidiosis ellen a toltrazuril hatóanyagú gyógyszert (Baycox oral solutio) 2 napon keresztül, majd 5 napos szünet után ismételten 2 napon keresztül kell adagolni a teljes állománynak úgy, hogy ezen coccidiostatikum itatása alatt, csak a gyógyszert tartalmazó vizet fogyaszthatják a galambok. A gyógyszer 2,5 mililiterét 1 liter vízben kell feloldani. (2,5ml / liter). Az 5 napos szünetben vitaminkomlex adása ajánlott.

2. fázis (Az első fázis befejezte után 12 nappal)

Az SBH-Tetramisol készítményt 2 napon keresztül kell aplikálni az ivóvízben feloldva úgy, hogy a 2 napos kúra alatt 0,2 g/testtömegkilogram/nap gyógyszermennyiséget kapjon az állomány. Ezen mennyiség egy 50 darab 500 gramm súlyú egyedek esetén 5 gramm SBH-Tetramisol/állomány/nap gyógyszermennyiséget jelent. A gyógyszer adagolásánál ügyelni kell arra, hogy az egyenletesen oszoljon meg a takarmányban!

A SBH-Tetramisol (mely egyben Baycox oldat első napját is jelenti) első napi aplikálását követő napon fokozott figyelemmel kell a bélsarat eltávolítani, mert ilyenkor ürülnek a galambokból a legnagyobb számban a kifejlett férgek, amelyek visszafertőzhetik az állományt, így csökkentve a gyógykezelés hatékonyságát. A gyógykezelés első napja után a galambok teljes élőhelyét tisztítani (szemmel látható bélsár eltávolítása) majd fertőtleníteni (környezet, etető, itató) kell, ha lehetséges száraz hő segítségével (malacperzselő)!